ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 «Ο  σάκος  των  φίλων»

Παιχνίδι  Kοινωνικοσυναισθηματικής αγωγής

για το “δέσιμο” της ομάδας

Ένα πρωί Παρασκευής, μία από τις πρώτες και "άγουρες" ακόμη ημέρες της Άνοιξης, ανακαλύψαμε στην τάξη μας έναν  σάκο!

Έναν όμορφο και στολισμένο σάκο που μας ταξίδευε σε ανθισμένα λιβάδια! Τι είχε άραγε μέσα; Ήταν τόσο όμορφο το περιεχόμενό του όσο και τα λουλούδια και  οι πεταλούδες που είχε απ' έξω;

Γρήγορα, με ρώτησαν  τι είναι αυτό. Τους απάντησα  πως είναι «Ο σάκος των φίλων» και πως ήρθε η στιγμή να τον ψαχουλέψουμε!!!

Τι χαρά!!! Τα χεράκια μας έπιασαν όμορφα αλλά και μυστηριώδη πράγματα!  Μία καραμέλα, ένα δώρο, ένα καραβάκι, μία γελαστή φατσούλα, ένα βιβλίο «Το βιβλίο της συγγνώμης», μια μεγάλη καρδιά κι ένα μπουκέτο με μπαλόνια ,φυσικά.

Είπα   στα παιδιά πως ό,τι έχει μέσα αυτός ο σάκος το έχουν οι  φίλοι!

Τα κρατήσαμε στα χέρια μας κι αμέσως νιώσαμε μεγάλη ευτυχία!!! Ξέρετε γιατί; Ευθύς αμέσως θα σας πω.

Εκείνη τη στιγμή διαπιστώσαμε πως στην ομάδα μας είχαμε έναν γλυκό φίλο σαν καραμέλα, έναν φίλο που μας χαρίζει χαρά όπως τα μπαλόνια που παίζουμε, μία φίλη που μας "ταξιδεύει" με τις ιδέες της, όπως τα καραβάκια στη θάλασσα, έναν φίλο που ζεσταίνει τις καρδιές μας με το χαμόγελό του, εκείνον τον φίλο που μας θυμίζει  τη χρυσή λεξούλα της "Συγγνώμης" και φυσικά τον φίλο που μας έδειξε πώς είναι μεγάλη τύχη να έχουμε φίλους, όπως τότε που μας δίνουν δώρα!

Εγώ έπιασα μία μεγάλη καρδιά, τόσο μεγάλη που χωράει όλα τα παιδιά, ξέρετε από αυτές τις καρδιές που έχουν όλες οι δασκάλες μας!

Τότε συζητήσαμε κι αποφασίσαμε πως αυτή η ημέρα ήταν ξεχωριστή, κάτι έπρεπε να κάνουμε για να την θυμόμαστε για πάντα!

«Αυτή η ημέρα είναι τόσο σπουδαία που χρειάζονται βραβεία!», τους είπα.

Πήραμε χαρτιά και μαρκαδόρους και πιάσαμε δουλειά. Όταν τελειώσαμε είχαμε έτοιμα επτά βραβεία, τα βραβεία που μπορεί να έχει κάθε καλός φίλος! Τα στολίσαμε όλο χαρά στην τάξη μας κι έπειτα πιάσαμε σφιχτά τα χεράκια μας, η τάξη γέμισε με αγκαλιές, φιλιά και πολλά " Σ' αγαπώ".

Μερικά μπορεί να έφτασαν και σε εσάς, αν όχι σας τα στέλνουμε τώρα με χαρά!!!

Σας αφήνω όμως τώρα γιατί με περιμένουν οι αγαπημένοι μου φίλοι!!! Αντίο!!

Κατερίνα  Γαβαλάκη

Παιδαγωγός Μικρού Προνηπιακού τμήματος